Geheim recept aan basis van succesvolle bijenwas
Bijenwas voor meubels, voor leer, voor antiek, voor tegels. Wiertz Bijenwas in Geleen produceert het allemaal en vult met een piepklein team bijna 100.000 potjes en flesjes. Een bedrijf met unieke, innovatieve producten dat vrijwel alle Nederlandse concurrentie het nakijken geeft.
Nico Wiertz begon in 1986 zijn eigen bedrijf. Zijn vader had vroeger een drogisterij, waar jongste zoon Nico begon met vakantiewerk. Afvullen, etiketteren, inpakken. “Mijn vader had ook de ouderwetse opleiding gedaan en dat betekende dat hij bijna alle producten zelf maakte. Zo ook de bijenwas om meubels mee op te poetsen.”
Milieueisen
Het recept is nog steeds strikt geheim. Zijn vader had als tegenhanger van de stugge en harde boenwas een half-vloeibare bijenwas ontwikkelt. “Ik hanteer nog steeds hetzelfde basisrecept, alleen nu op de meeste duurzame manier die voldoet aan alle milieueisen.” Daarom zie je op een potje van Wiertz Bijenwas geen enkel waarschuwingsteken of gevarenpictogram. Vrijwel alle concurrenten hebben de bijenwas volledig naast zich neer gelegd en richten zich meer op chemische producten. “Wij gebruiken geen schadelijke stoffen, geen terpentine bijvoorbeeld. Dat is niet makkelijk en een bijna een ambacht. Er is al 3 keer door malafide bedrijven in Nederland en Duitsland geprobeerd onze producten na te maken. “Gelukkig zonder succes”, lacht Nico.
Ecowas
Zijn vrouw Tracy heeft een administratief bedrijf en samen zijn ze gevestigd in een industriepand op Krawinkel. De Westelijke Mijnstreek is voor Wiertz Bijenwas een must. “In geen enkel andere Limburgse regio zit je zo in België of Duitsland. Ik rij twee keer per jaar naar Zwitserland en het voelt alsof het in mijn achtertuin ligt.” In Nederland zijn er bijna geen concurrenten meer in de productie van bijenwas. En Europa zijn ze zeldzaam. Wiertz ontwikkelt ondertussen vrolijk door en is bezig met de 100% ecowas. Die zou dan zelfs gebruikt kunnen worden om borden en bestek te behandelen. “Duurzaamheid zit niet alleen in besparen, maar ook het kiezen van zuivere producten. Ik koop zuivere bijenwas in bij groothandelaren. Dat krijg ik in blokken binnen. Per jaar ongeveer 2.500 kilo. Daarvan maken we onze producten en vullen op bestelling af. We leveren aan de 5 grootste drogisterijgroothandels van Nederland en ook aan groothandel die de kleinere winkels in dorpen bevoorraad. Daarbij hebben we klanten in Zwitserland en Duitsland, waar onze producten onder private label worden verkocht.”