Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Logistiek

De draaischijf van de economie

Logistiek gezien is de Westelijke Mijnstreek een regio waarin alles samenkomt. De clustering van water en wegen, spoor en luchtvaart en ondergrondse leidingen van en naar Chemelot maken de regio een logistieke topspeler. En dat alles op internationale schaal vanwege de Duitse en Belgische grens op loopafstand.

Regio als knooppunt

Dreh- und Angelpunkt, luidt een Duitse uitdrukking. Draai- en brandpunt, oftewel kern. Dat is precies de kracht van de regio Sittard-Geleen. Met zowel boven- als ondergrondse verbindingen in alle windrichtingen. Logistieke sectoren als automotive, chemie en bouw maken al decennia gebruik van de mogelijkheden die de regio biedt. Daarnaast hebben zich grote logistieke bedrijven gevestigd zoals PostNL, CEVA, Seacon Logistics, ROMS Transport en Limpens Elsloo. Allen maken gebruik van de unieke samenkomst van alle mogelijke intermodale vervoersstromen.

Compleet wegennet

Het wegennet in de Westelijke Mijnstreek kan bijna niet completer. De Noord-Zuidverbinding via de A2, de Oost-Westroute naar het Belgische en Duitse achterland via de A76. Het gereedkomen van de N297n betekent een nieuwe transportader van en naar het Duitse Roergebied. Met de geplande uitbreiding van de A2 blijft de zone aan weerszijden van de snelweg ook in de toekomst een aantrekkelijke vestigingslocatie voor logistieke sectoren. Bedrijventerrein in de stedelijke gebieden zijn ontsloten door een fijnmazig netwerk van regionale wegen.

Limburgse havens houden wereldeconomie draaiend

Het Julianakanaal vormt een belangrijke waterweg binnen de North Sea – Mediterranean corridor met de terminals in Born en Stein als belangrijke overslagpunten. De haven van Born is één van de grootste inland-terminals van Nederland en een belangrijke speler als het gaat om het ontlasten van de zeehaven van Rotterdam, een van de grootste havens ter wereld. Met de 100.000 containers die jaarlijks in de haven van Born worden verwerkt, levert de terminal een belangrijke bijdrage aan de modal shift. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid en meer duurzaam transport op de goederenvervoercorridors en binnen het knooppuntgebied. Haven Stein is ingericht als bulkhaven en is essentieel als het gaat om ondergrondse buisleidingen.

Europa ontsloten via het spoor

Een rechtstreekse spoorverbinding met de Randstad is essentieel als bijdrage aan de multimodale vervoerstromen in de regio. In Sittard komen de spoorlijnen vanuit Maastricht en Heerlen samen om in noordelijke richting de Randstad en Oost-Nederland te ontsluiten. Chemelot sluit aan op deze verbinding en ook de havens van Born en Stein zijn via het spoor bereikbaar. Met het gereedkomen van de Rail Terminal Chemelot is goederenvervoer rechtstreeks mogelijk naar Rotterdam, Antwerpen en Noord-Italië. Ook zijn er plannen om deze transporthub in het kader van modal shift verder uit te breiden.

Luchthaven duurzaam in het hart

Maastricht Aachen Airport is volop ontwikkeling om ook in de toekomst Zuid-Limburg via lucht aan te sluiten op het belangrijke Europese luchtruim. MAA vliegt een duurzame koers en wil in 2050 volledig Co2-neutraal vliegen. Nieuwe technologische ontwikkelingen in de luchtvaart maken die ambitie reëel en niet vrijblijvend. Vanuit MAA bereik je vele vakantiebestemmingen op de hele wereld.

Ondergrondse buisleidingen: toppunt van duurzaam transport

Niet alleen met zichtbare goederenstroom bovengronds is de Westelijke Mijnstreek een knooppunt van belang, ook de capaciteit van kilometerslange buisleiding voor transport van grondstoffen vanuit chemisch en industrieel cluster, is een belangrijk onderdeel van de multimodale infrastructuur voor het goederenvervoer. Ze vormen veilige en energiezuinige verbindingen van chemische stoffen van het Chemelot-terrein naar Rotterdam en Noordrijn-Westfalen. Ook deze vervoerstromen dragen bij aan de concurrentiepositie van de regio.

Er is meer...

Een groeibriljant in economie en innovatie

Het bedrijfsleven floreert in de Westelijke Mijnstreek met de vooruitstrevende samenwerking van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen. Dit is Brilliant Business! Geankerd in Zuid-Limburg gaat onze samenwerking verder in de Euregio, in Europa. Onze regio is zelfs wereldspeler in meerdere disciplines!

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.