Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

DSM wordt met deze fusie mondiaal marktleider

Hoofdkantoren in Zwitserland en Limburg

Specialist in voeding DSM en het Zwitserse Firmenich, topper in parfums, smaak- en geurstoffen, zijn beide iconische bedrijven met elk hun eigen specifieke competenties. Door de aangekondigde fusie van deze twee topbedrijven, begin 2023, ontstaat een wereldleider op gebied van innovatie in voeding, beauty en welzijn.

En de roots van dit prachtige groeibedrijf liggen in de Westelijke Mijnstreek. “We bouwen aan iets wat onze huidige klanten vragen. Gezonde, duurzame en lekkere voeding”, zegt DSM’s co-CEO Dimitri de Vreeze in de Limburger. “Dit doen we door de wetenschap en research van twee bedrijven met een fantastische historie samen te brengen. Hiermee creëren we een groeibedrijf, dat veel gaat investeren in onderzoek en innovatie.” Voor de Vreeze was Firmenich geen onbekende. “Firmenich was 32 jaar geleden mijn eerste klant bij DSM. We kennen elkaar goed en werken ook al samen op terrein van alternatieven voor suikers.”

Duaal hoofdkantoor

De bedrijven kiezen naar eigen zeggen bewust voor een duaal hoofdkantoor, omdat ze graag dichtbij de wortels van hun bedrijf willen blijven. DSM zal verankerd blijven in de Westelijke Mijnstreek en in Limburg, ook omwille van het aanwezige talent in de regio en de innovatiekracht van Nederland op gebied van gezondheid, voeding en agrocultuur. Met deze fusie wordt de laatste hand gelegd aan de metamorfose van DSM in een voedings- en gezondheidsbedrijf. “Het is voor DSM een monumentale dag in een lange traditie van transitie. Elk afscheid is tevens een nieuw begin,” aldus een trotse de Vreeze. De naam van het nieuwe bedrijf wordt DSM-Firmenich.

Wat is Firmenich?

Familiebedrijf Firmenich is het op een na grootste particuliere bedrijf ter wereld als het gaat om geur- en smaakstoffen. Er werken 10.000 mensen verdeeld over 83 filialen. Het bedrijf heeft zes onderzoeks- en ontwikkelcentra. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kaisersaugust, vlakbij Basel. Volgens Firmenich komen dagelijks vier miljard consumenten meerdere keren per dag met haar geur- en smaakstoffen in aanraking. Van ontbijtgranen en koffie tot shampoo, douchegel en parfums. Volgens directeur Gilbert Ghostine, sinds acht jaar aan het bewind, staat duurzaamheid daarbij centraal. Ook wordt voortdurend gewerkt aan alternatieven voor suiker. Op dit moment bestaat twee derde van de activiteiten uit het produceren van geurstoffen en een derde uit het maken van smaakstoffen, meldt de Limburger. De jaaromzet in 2021 bedroeg 4,3 miljard Zwitserse frank, dat is ruim 4,5 miljard euro.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

12-07

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 12 juli.  De tour duurt 2,5 uur e...

12 juli 2024 13:30
26-07

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 26 juli.  De tour duurt 2,5 uur e...

26 juli 2024 13:30
22-08

Webinar: Expeditie Ondernemerschap voor starters

Expeditie Ondernemerschap is een gratis en inzichtelijk webinar gericht op startende ondernemers en georganiseerd door het Starter...

22 augustus 2024 09:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.