Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Vijf vragen aan: Jack Peeters, voorzitter Bedrijven Sittard-Geleen (BSG)

'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'

Hoe lang bent u al voorzitter van BSG?

Twee jaar geleden heb ik de voorzittershamer van Ondernemersvereniging Bedrijven Sittard-Geleen, kortweg BSG, van Yvonne Salvino overgenomen. Een pittige uitdaging, zeker gelet op de tijd waarin we leven. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Alleen ga je misschien wel sneller, maar samen met mijn medebestuursleden komen we veel verder. Dat is mijn lijfspreuk en die sluit goed aan bij de werkwijze van BSG.

Wat is het doel van BSG? 

Het huidige BSG is ontstaan in 2008. Toen streefden de Stichting Bedrijvenparken Sittard en de Stichting Bedrijvenparken Geleen een verdergaande samenwerking na met als doel de belangen van de ondernemers gevestigd op de bedrijvenparken te behartigen. Via het onderlinge contact en de goede relaties zijn de lijntjes kort en weten bedrijven, het onderwijs en de overheid BSG snel te vinden. Gezamenlijk werken we er elke dag aan om het ondernemersklimaat in onze gemeente naar een hoger niveau te tillen. Want zo ontstaan er kansen voor ons allemaal.

Bedrijven en starters moeten steeds duurzamer en innovatiever werken, hoe kan BSG hierbij helpen? 

MKB Green Deal is een initiatief van BSG, Stadslabs Sittard Geleen, LIOF, Rabobank en de gemeente Sittard-Geleen. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel ondernemers hebben echter niet de tijd en middelen om hun verdienmodel aan te passen aan de huidige snel veranderende omstandigheden. Denk alleen maar aan de extreem gestegen (energie)prijzen. De behoefte van de MKB-ondernemer staat centraal in de nieuwe aanpak. Uniek is dat de MKB-ondernemer een sparringpartner krijgt die de taal van de ondernemer spreekt. Ook maakt die partner deel uit van netwerken die voor de MKB-ondernemer belangrijk zijn en heeft diegene toegang tot de Limburgse MKB-programma’s. Individueel maatwerk dus voor bedrijven die duurzaam met hun toekomst bezig en daardoor ook financieel beter presteren en adequater reageren op de steeds sneller veranderende omgeving. Binnenkort start de eerste groep MKB-ondernemers. We delen onze resultaten met een aantal andere steden in Nederland en met het ministerie van Economische Zaken. 

Wat maakt ondernemen in de Westelijke Mijnstreek aantrekkelijk?

Samenwerken. Samen werken we allemaal aan een bruisend ondernemersklimaat in de gemeente Sittard-Geleen. Als belangenbehartiger zijn we op veel fronten actief en zijn we regelmatig een (strategische) sparringpartner voor de gemeentelijke overheid en tal van partijen. Ook werken we proactief samen met de andere ondernemersverenigingen in Sittard-Geleen. En dat is écht belangrijk en juich ik dan ook volmondig toe. In de coronatijd is die samenwerking alleen nog maar hechter geworden. Dat laat ook ons laatste wapenfeit zien.

Wat is jullie laatste wapenfeit?

Dat was Lagerhuis Rosa, hét prikkelende ondernemersevent van, voor en door ondernemers in de Westelijke Mijnstreek. Een event waar ondernemers, in een unieke ambiance, uitgedaagd werden om te sparren met het nieuwe College van B&W en met elkaar. Tal van goede suggesties passeerden de revue en de uitdaging is nu aan ons om die verder vorm te geven. Ik kijk in elk geval trots en tevreden terug op deze eerste editie en verheug me op deel twee in 2023. Want die gaat er komen, daarover zijn we het met zijn allen eens.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

30-05

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

30 mei 2024 13:30
31-05

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 31 mei.  De tour duurt 2,5 uu...

31 mei 2024 13:30
11-06

Seminar: Business plan

Het Starterscentrum Limburg organiseert op 11 juni om 13.30 in Maastricht het seminar Business Plan schrijven. Het is gratis voor ...

11 juni 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.