Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Moderne struikrovers zorgen voor groenbehoud en verbinding

Duurzaamheid is ook groen redden van de sloop

Wie aan recyclen denkt, denkt daarbij niet direct aan groen. Toch kan ook in deze sector een boel gered worden van de sloop of versnipperaar. Ecoloog Dennis van Hooren en projectleider duurzaamheid en participatie Séverine Louf gingen deze week van start als eerste Limburgse struikrovers.

Struikroven is een buurtinitiatief uit Eindhoven dat uitgroeide tot een landelijke community met veertig rovers in acht provincies, waarin bedrijven, overheden en bewoners samenwerken om bestaand groen een nieuwe plek te geven. Als je bedenkt dat in Nederland honderden hectares aan groen verloren gaat, omdat het plaats moet maken voor sloop, nieuwbouw of renovatie van woningen, klinkt het redden van groen opeens als een echte duurzaamheidsmissie. En intussen gaat het struikroven zelfs verder dan recyclen alleen: “Het werkt toe naar een andere mindset, waarin groen niet langer als afval of kostenpost wordt gezien, maar juist als kostbaar materiaal dat ik elk sloopbestek thuishoort,” vertelde een enthousiaste Louf afgelopen dinsdag in de Limburger.

Roverstuin 

Louf en Van Hooren rondden onlangs de Struikroven Academy af. “Hier hebben we vakkennis gekregen over de bouw- en sloopwereld en hoe je bewoners mobiliseert om groen te redden.” Het duo heeft al samenwerkingen tot stand gebracht met gemeente Sittard-Geleen, woningcoöperatie Zowonen en de Tuinen van Zuid. Het groen dat na een actie overblijft, krijgt een logeerplek in de Roverstuin in Geleen-Zuid, tussen de Wagenaarflat en de Pijperflat in. Die Roverstuin ligt in de al bestaande Wappertuin, waar onder andere leden van de moskeevereniging en leerlingen van het Graaf Huyn College hun eigen planten onderhouden. Louf: “Omwonenden die hun tuin willen vergroenen kunnen hier straks terecht om wat moois uit te zoeken.” Overigens wordt de Roverstuin ook verzorgd door buurtgenoten. “Zo helpen we mee aan het bouwen van de gemeenschap in Geleen-Zuid en zorgen we op een kostenbesparende manier voor een groenere omgeving.”

Leefbaarheid

Severine Louf werkte eerder al mee aan een soortgelijk project: Gered Groen zorgde begin dit jaar ervoor dat honderden bomen, planten en struiken uit het stadspark van Sittard een tweede leven kregen. Deels kwam dit groen bij inwoners van de stad terecht, zij konden hierop inschrijven, deels zijn de struiken en bomen herplant in de Wappertuin van Geleen-Zuid. “Zo groeit een stukje van Sittard door in Geleen en zorgt het tevens voor verbetering van de leefbaarheid in een wijk.”

Upcoming events

Altijd iets te beleven

30-11

Seminar: Starten als zzp’er

Goed van start gaan als freelancer of zzp’er doe je met dit seminar van het Starterscentrum Limburg. Het is gratis voor alle...

30 november 2023 09:30
21-12

Webinar: Expeditie Ondernemerschap voor starters

Expeditie Ondernemerschap is een gratis en inzichtelijk webinar gericht op startende ondernemers en georganiseerd door het Starter...

21 december 2023 09:30
12-01

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 12 januari.  De tour duurt 2,5 uu...

12 januari 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.