Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

MAA en de duurzame toekomst van luchtvaart

Eerste elektrische vliegtuigen in 2024

Elektrisch vliegen of vliegen op waterstof. Het klinkt nog als verre toekomstmuziek, maar niets is minder waar. Met name het emissievrije elektrisch vliegen voor korte afstanden zorgt voor een revolutie in mobiliteit. Omdat de brandstof- en onderhoudskosten veel lagere zijn, wordt deze manier van reizen betaalbaar voor een grote groep mensen.

Deze nieuwe generatie vliegtuigen is ook aanmerkelijk stiller dan we gewend zijn. Bovendien is de productie van fijnstof minimaal. Schoon en efficiënt dus. En niet alleen voor mensen, ook goederen gaan we op deze manier vervoeren. Zo krijgt DHL in 2024 al de eerste elektrische vliegtuigen geleverd.

Korte afstanden stiller, schoon én betaalbaar overbruggen. In het begin met kleine 9- of 19-zitters voor afstanden tot 500 kilometer. Maar de technologie ontwikkelt zich in een hoog tempo. Al snel zullen de afstanden én vliegtuigen, groter worden, dankzij doorontwikkelde accu’s, en inzet van waterstof. Dit maakt vliegen betaalbaar en schoon, met een groeiende actieradius.

Dit betekent een nieuwe, onmisbare rol voor regionale luchthavens. Namelijk die van gateway van de eigen voordeur, via korte afstanden, naar de rest van de wereld. Regionale luchthavens zorgen zo voor een schone, snelle toegang van de regio tot wereldwijde handel en essentiële benodigdheden. En andersom betekent dit een nieuw, additioneel verdienmodel voor regionale luchthavens.

Maastricht Aachen Airport loopt als luchthaven voorop in duurzame ambities. In 2030 is MAA energieneutraal (net zero) en in 2050 zelfs volledig CO2-neutraal. 

Upcoming events

Altijd iets te beleven

12-07

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 12 juli.  De tour duurt 2,5 uur e...

12 juli 2024 13:30
26-07

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 26 juli.  De tour duurt 2,5 uur e...

26 juli 2024 13:30
22-08

Webinar: Expeditie Ondernemerschap voor starters

Expeditie Ondernemerschap is een gratis en inzichtelijk webinar gericht op startende ondernemers en georganiseerd door het Starter...

22 augustus 2024 09:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.