Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Limburgse luchthaven MAA en de revolutie in emissievrije mobiliteit

Elektrisch vliegen over korte afstanden in zicht

De luchtvaart CO2-neutraal. Dit lijkt misschien onmogelijk, maar dat is wel de klimaatdoelstelling voor 2050. Om daar te komen, is de revolutie in vliegend verkeer begonnen.

De sector is volledig in ontwikkeling, zeker ook bij onze eigen luchthaven Maastricht Aachen Airport. Technologische ontwikkelingen zijn realistisch en absoluut niet vrijblijvend. Lange afstandsvluchten en grootverkeer maken in de toekomst gebruik van sustainable aviation fuel, een synthetische brandstof gemaakt van onder andere afvaloliën.

Kleinere elektrische vliegtuigen op batterijen of waterstof vervoeren dan passagiers en goederen over afstanden tot 500 km. Deze vliegtuigen zijn al in productie. Ook elektrisch vliegende taxi’s voor vier personen kunnen dan eenvoudige afstanden tot 100 kilometer overbruggen. Deze emissievrije transportvormen voor korte afstanden zorgen voor een revolutie in mobiliteit. De nieuwe generatie vliegtuigen is ook aanmerkelijk stiller dan we gewend zijn. 

Transformatie

MAA zal in de loop der komende  jaren een duurzame transformatie ondergaan. In 2030 moet de luchthaven volledig net-zero functioneren en in 2035 wekken zo’n 500.000 vierkante meters aan zonnepanelen de energie op voor accu’s en batterijen, alle materieel wordt elektrisch, ledverlichting en klimaatregulerende beplanting de standaard. Asfalt maakt plaats voor open groene bestrating met een snelle waterafvoer en verkoeling bij hete zomers. Het olifantengras aan de rondom de luchthaven heeft drie functies: het werkt geluiddempend, vormt een visuele buffer volgens omwonenden en is grondstof voor duurzame bouwmaterialen. Emissievrij vervoer voor inwoners, bezoekers, bedrijven en kennisinstellingen in de regio. Met onderstaande video werp je een blik in de nabije toekomst.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.