Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Human Material Loop beoogt duurzame revolutie in kledingproductie

Mensenhaar als bruikbaar alternatief

Human Material Loop ontwikkelt de techniek om van mensenhaar een bruikbare kledingvezel te maken. Dit jaar gaat de start-up op de Brightlands Chemelot Campus de markt op. 

Zsofia Kollar is oprichter van Human Material Loop, een materiaalinnovatiebedrijf met een missie om haarafval om te zetten in nieuwe planeetpositieve vezels voor de textielindustrie. “Ons haar is door de natuur op geniale wijze ontwikkeld voor bescherming en isolatie. Waarom zouden we het ook niet gebruiken om ons lichaam te beschermen? Haar is dezelfde keratine-eiwitvezel als wol. We gebruiken allerlei soorten dierenhaar voor onze kleding en voor onze omgeving. Waarom zoveel materialen verspillen in de huidige crisis? Daar begon mijn reis als ontwerper. Om dit materiaal te veranderen en waarde terug te geven, want de textielindustrie is niet alleen een van de grootste markten in onze economie, het is ook een van de meest vervuilende industrieën.”

Commerciële pilot

Kollar zocht heel het land af om haar innovatie op schaal te brengen. Op de Brightlands Chemelot Campus namen ze haar aan als start-up. “Met de infrastructuur die Brightlands biedt, met de kennis, expertise en het netwerk waartoe wij toegang hebben. We hebben al grote stappen gezet in onze innovatie, terwijl we hier nog maar één jaar zijn. Toen ik naar Limburg verhuisde,
had ik niet verwacht, dat ik daar zo’n levendige gemeenschap zou aantreffen
met allemaal verschillende vernieuwers. Dat vond ik heel gastvrij en we hebben
hier een fundament gelegd voor het bedrijf.” Human Material Loop kijkt uit naar een heel spannend jaar in 2024, met het debuut op de commerciële markt.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.