Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Groenbeheer bij Chemelot zorgt voor unieke flora en fauna

Biodiversiteit uithangbord voor duurzaamheid

Honderden hazen en konijnen, 200 schapen, 150 jaar oude eikenbomen en een keur aan roofvogels waaronder sperwers en patrijzen. “De natuur achter het hekwerk van Chemelot is zo mooi! Juist doordat mensen en honden hier hier niet komen. Over de grasvelden worden hooguit eens per jaar gelopen door de beveiliging, misschien twee keer per jaar door een groenwerker. De natuur komt hier goed tot zijn recht: een boswachter zou er jaloers op zijn!” Larse Claessens, ecoloog bij Chemelot is trots op de unieke flora en fauna die je op het terrein van een chemieconcern niet verwacht.

De braakliggende terreinen worden begraasd door een grote kudde schapen. Vanwege hun kieskeurigheid wordt niet alles kaalgevreten,  maar blijven bepaalde soorten planten staan. Waar ze wel grazen groeien kruidachtige planten terug. Galloways en andere runderen eten graag juist weer graag jonge, houtachtige beplanting. Hierdoor ontstaan structuurverschillen in het landschap. Al deze dieren dragen een steentje bij aan het groenbeheer rondom het bedrijvencomplex. Hun gezondheid wordt regelmatig gecontroleerd door een veearts. Ook voor bijen, vlinders en andere insecten blijkt het Chemelotterrein een walhalla. Voor specifieke soorten vormt het gebied een natuurlijke verbindingszone tussen Graetheide en het buitengebied van Beek. Toren- en slechtvalken zorgen ervoor dat het aantal plaagdieren als muizen, ratten en duiven op een natuurlijke manier in toom wordt gehouden.

Ecologisch groenbeheer

Larse Claessens en zijn collega’s zorgen met bewust groenbeheer voor concrete verduurzaming rondom de 60 fabrieken van Chemelot. Een goede biodiversiteit is van groot belang voor flora, fauna en klimaat. Het gras mag hoog staan om water beter vast te houden en hittestress te voorkomen. Bij droogte wordt het juist kort gehouden om brandgevaar te reduceren. De aanwezige 2500 bomen, waaronder eeuwenoude, worden alleen gesnoeid als dat nodig is om de omgeving veilig te houden. De wortels van de woekerende, uitheemse, Japanse duizendknoop worden geëlektrocuteerd (dus niet met gif bestreden) om te voorkomen dat dit oersterke gewas schade aan gebouwen of viaducten toebrengt. Het schijnt dat dit plantje zelfs in staat is een viaduct ‘op te tillen’.

Sedum

Naast een uitbreiding van vaste, groene borders met afwisselende beplanting en bloei, worden ook proeven gedaan met laagblijvende sedum. Dit vetplantje doet het goed op de grindbedden, bijvoorbeeld onder fabrieken, omdat ze prima tegen droog en nat weer kunnen en ook nog eens goed zijn te belopen en te berijden.

Meest duurzame, veilige en concurrerende industrieterrein van Europa

Zo maken de groenbeheerders van Chemelot niet alleen de circulaire ambities van het concern zichtbaar, (het meest duurzame, veilige en concurrerende industrieterrein van Europa zijn)  maar zorgen ze daarmee ook voor een prachtige uitstraling van het fabrieksterrein.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.