Biodiversiteit uithangbord voor duurzaamheid
Honderden hazen en konijnen, 200 schapen, 150 jaar oude eikenbomen en een keur aan roofvogels waaronder sperwers en patrijzen. “De natuur achter het hekwerk van Chemelot is zo mooi! Juist doordat mensen en honden hier hier niet komen. Over de grasvelden worden hooguit eens per jaar gelopen door de beveiliging, misschien twee keer per jaar door een groenwerker. De natuur komt hier goed tot zijn recht: een boswachter zou er jaloers op zijn!” Larse Claessens, ecoloog bij Chemelot is trots op de unieke flora en fauna die je op het terrein van een chemieconcern niet verwacht.
De braakliggende terreinen worden begraasd door een grote kudde schapen. Vanwege hun kieskeurigheid wordt niet alles kaalgevreten, maar blijven bepaalde soorten planten staan. Waar ze wel grazen groeien kruidachtige planten terug. Galloways en andere runderen eten graag juist weer graag jonge, houtachtige beplanting. Hierdoor ontstaan structuurverschillen in het landschap. Al deze dieren dragen een steentje bij aan het groenbeheer rondom het bedrijvencomplex. Hun gezondheid wordt regelmatig gecontroleerd door een veearts. Ook voor bijen, vlinders en andere insecten blijkt het Chemelotterrein een walhalla. Voor specifieke soorten vormt het gebied een natuurlijke verbindingszone tussen Graetheide en het buitengebied van Beek. Toren- en slechtvalken zorgen ervoor dat het aantal plaagdieren als muizen, ratten en duiven op een natuurlijke manier in toom wordt gehouden.
Ecologisch groenbeheer
Larse Claessens en zijn collega’s zorgen met bewust groenbeheer voor concrete verduurzaming rondom de 60 fabrieken van Chemelot. Een goede biodiversiteit is van groot belang voor flora, fauna en klimaat. Het gras mag hoog staan om water beter vast te houden en hittestress te voorkomen. Bij droogte wordt het juist kort gehouden om brandgevaar te reduceren. De aanwezige 2500 bomen, waaronder eeuwenoude, worden alleen gesnoeid als dat nodig is om de omgeving veilig te houden. De wortels van de woekerende, uitheemse, Japanse duizendknoop worden geëlektrocuteerd (dus niet met gif bestreden) om te voorkomen dat dit oersterke gewas schade aan gebouwen of viaducten toebrengt. Het schijnt dat dit plantje zelfs in staat is een viaduct ‘op te tillen’.
Sedum
Naast een uitbreiding van vaste, groene borders met afwisselende beplanting en bloei, worden ook proeven gedaan met laagblijvende sedum. Dit vetplantje doet het goed op de grindbedden, bijvoorbeeld onder fabrieken, omdat ze prima tegen droog en nat weer kunnen en ook nog eens goed zijn te belopen en te berijden.
Meest duurzame, veilige en concurrerende industrieterrein van Europa
Zo maken de groenbeheerders van Chemelot niet alleen de circulaire ambities van het concern zichtbaar, (het meest duurzame, veilige en concurrerende industrieterrein van Europa zijn) maar zorgen ze daarmee ook voor een prachtige uitstraling van het fabrieksterrein.