Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Duizenden tonnen afval zet Dirix Elsloo om in nieuwe bouwstoffen

Circulariteit al decennia lang reguliere werkwijze

Familiebedrijf Dirix Elsloo is in een eeuw gegroeid van transportbedrijf naar duurzame afvalverwerker en leverancier van bouwstoffen.

Het van oorsprong logistieke bedrijf bedrijf heeft 120 personeelsleden en heeft werkzaamheden fors uitgebreid met grondverzet, recycling, containerverhuur, bestratingen en bestratingsmaterialen. “Eigenlijk werken wij al heel lang circulair”, vertelt directeur Tim Dirix. “Al het afval uit sloopwerken en wegenbouw wordt 100 procent hergebruikt als toepassing voor nieuwe wegen of andere bouwmaterialen.” 

ROS

Afgelopen jaar werkte Dirix mee aan het vervangen van de startbaan op Maastricht Aachen Airport. “Daar hebben we 55.000 ton asfalt binnen gekregen en volledig gerecycled. Afval wordt weer een nieuwe bouwstof. Ook sloopwerkzaamheden doen we zelf. Zo zijn we momenteel bezig met slopen bij Glanerbrook in Geleen. Ook dat puin komt hier naar Stein om volledig hergebruikt te worden. In Stein ligt de Bij de Recycling Overslag Stein (ROS). Hier wordt ongeveer 400.000 ton per jaar op en af gereden. Dat zijn dus heel veel vrachtwagenbewegingen. Sommige spullen worden hier dus bewerkt tot een bouwstof en sommige spullen worden op- of overgeslagen en die gaan dan weer verder naar de eindbestemming.

Akkers leegrijden

Ger Dirix, de vader van Tim, heeft bijna de hele geschiedenis van Dirix meegemaakt. Zijn opa stond aan de wieg van het bedrijf in 1923. “De allereerste werkzaamheden van Dirix waren eigenlijk de akkers leegrijden in een tijd dat de producten geoogst moesten worden. Die oogst werd dan naar de veilingen gereden. Tussen ’40 en ’45 zijn ze toen alle auto’s kwijt geraakt en zijn ze na de oorlog opnieuw moeten beginnen. Nu hebben we 40 vrachtwagens, machines, brekers, recyclinginstallaties, een eigen groeve. Dat is prachtig om te zien.” 

Centraal

Het werkgebied van Dirix is de Westelijke Mijnstreek, Maastricht, Heerlen Kerkrade tot Roermond zo’n beetje. Tim Dirix: “We zitten hier redelijk centraal met veel grote uitvalswegen. Het is voor ons gewoon makkelijk te berijden van hieruit. En daar gaan we zeker mee door. Ons bedrijf bestaat 100 jaar en we hopen dat nog de komende 100 jaar voort te zetten.

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.