Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Chemelot realiseert een derde van klimaatdoelen voor 2030

Stikstof en stroom vormen grote uitdagingen

Chemelot heeft een hoopvol jaarverslag over 221 gepresenteerd. Naast het feit dat de uitstoot van broeikasgassen flink afnam is ook het aantal milieuklachten met twintig procent gedaald en was er in 2021 geen sprake van een GRIP-situatie.

Dit laatste betreft storingen of ongevallen waarbij de hulpdiensten moeten opschalen in verband met potentiële risico’s. Het aantal klachten van omwonenden was met 480 stuks in 2021 het laagst in de afgelopen vijf jaar. De reductie van de uitstoot van broeikasgassen heeft met een verlaging van zeven procent ten opzichte van 2020 een “flinke klapper” gemaakt zo laat directeur Loek Radix trots weten. “Chemelot bevindt zich qua vermindering van de uitstoot aan de top van de industriële clusters van Europa.” Iets meer dan de helft van deze reductie kan worden toegeschreven aan Fibrant, producent van caprolactam (grondstof voor nylon). Het chemiecomplex heeft hiermee maar liefst 30% van de klimaatdoelstellingen voor 2030 gerealiseerd.

Stikstof en stroomnet 

Radix verwacht voor 2022 eenzelfde afname in de uitstoot van broeikasgassen. “We liggen goed op stoom, maar er komt nog veel op ons af.” Daarmee doelt de Chemelotdirecteur op de stukstofmaatregelen en de drukte op het stroomnet. “Onze bijdrage aan de uitstoot van stikstof in de regio is slechts 1 a 2 procent. Daarom staat reductie van de uitstoot van giftige stoffen hoger op onze agenda, dan de uitstoot van stikstof.”

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.