Viviënne van de Walle (vierde van links) tijdens de uitreiking van de award in Florida.
'Bruggen bouwen met de patiënt als focus'
Hoe heet de prijs wat u heeft gewonnen en wat houdt die in?
De prijs heet de Christine K. Pierre Site Impact award. Wij doen onderzoek naar veiligheid en effectiviteit van nieuwe geneesmiddelen/voedingssupplementen of nieuwe toepassingen van bestaande middelen. Dit is een aparte tak van sport binnen de geneeskunde die niet overal bekend is. Christine Pierre richtte tien jaar geleden de SCRS organisatie op (Society for Clinical Research Sites), zodat dit soort praktijken wereldwijd meer kunnen samenwerken. Het begon ooit met een paar Amerikaanse sites, maar inmiddels zijn praktijken in ruim 40 landen aangesloten. Christine wist partijen bij elkaar te brengen om samen sterker te zijn en van elkaar te leren. Opdrachtgevers wilden graag met deze praktijken samenwerken. Na haar vroegtijdige overlijden heeft de SCRS een award naar haar vernoemd. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je het idee van de SCRS in de praktijk verder vorm geven: mentorschap, bruggen bouwen met altijd de patiënt als focus. Nadat de prijs drie jaar naar iemand in de VS is gegaan, gaat deze nu dus naar mij, Vivienne van de Walle van de praktijk PT&R in Beek. Enkele redenen voor de jury zijn dat ik altijd bereid ben om ervaringen te delen en andere sites te helpen. Daarbij ben ik voorzitter van het EU congres, spreek ik regelmatig op SCRS congressen, participeer in site advocacy groepen en zit in de leadership counsel van de SCRS. Dit is trouwens allemaal vrijwilligerswerk.
Hoe bijzonder is het dat juist u die gewonnen heeft?
Zoals gezegd ben ik de eerste in Europa en voor het eerste iemand van niet een groot (academisch) netwerk, maar juist iemand die de kleine, maar minstens zo belangrijke spelers weet te vertegenwoordigen. Het is ook bijzonder omdat Christine in de loop der jaren een goede vriendin was geworden en haar man de award heeft overhandigd tijdens het congres in Florida. Binnen ons vakgebied is dit een award die heel hoog staat aangeschreven, omdat je moet worden genomineerd (je weet niet door wie) en een onafhankelijk jury stemt wie zij vinden dat de award dat jaar verdient.
Wat doen jullie bij PT&R precies en hoe lang bent u al eigenaar/directeur?
PreCare Trial & Recruitment (PT&R) is een onafhankelijk onderzoekscentrum dat sinds 1992 medisch wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Wij onderzoeken patiënten of gezonde deelnemers om meer informatie te krijgen over bepaalde ziektebeelden. Daarnaast voeren wij onderzoeken uit naar de werking en effectiviteit van bestaande of nieuwe medicijnen en voedingssupplementen. Wij zijn een team van twee artsen en drie research assistenten/coördinatoren. Het team kan op projectbasis uitgebreid worden met zzp’ers met ervaring in dit vak. Ik ben ruim 25 jaar geleden als deelnemer aan een onderzoek in aanraking gekomen met dit bedrijf en dit werk. Ik ben gevraagd om te blijven, omdat er een vacature voor een arts open stond en in 2013 heb ik het bedrijf overgenomen. Onze opdrachtgevers overheden en grotere farmabedrijven (b.v. LeoPharma, GSK, Astellas), bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie (b.v. Danone, Nutricia), laboratoria zoals TNO, overheidsinstanties zoals het European Medicines Agency of Clinical Research Organisations (b.v. IQvia, Parexel, PPD).
Het aantal en soort projecten dat we uitvoeren, varieert continu. Daarom weten niet wat we volgend jaar gaan doen. Dat maakt het werk voor ons heel interessant. Wij werken met medicatie die pas jaren later in de handel komt. Van de 100 medicijnen die in een lab ontwikkeld worden, haalt er maar 1 de eindstreep en komt daadwerkelijk beschikbaar in de reguliere zorg. Dit maakt ons werk zeer verantwoordelijk en ook dynamisch.
Hoe belangrijk is innovatie en duurzaamheid binnen uw bedrijf en hoe zie je dat terug?
Door de pandemie is er veel veranderd. Het was een soort snelkookpan, waarin dingen die voorheen niet of moeilijk te regelen waren, nu wel konden. Uit noodzaak. Zo zien we dat vaker visites op afstand virtueel worden uitgevoerd, of dat er thuisvisites plaatsvinden. Naar de toekomst toe verwachten we ook dat de onderzoeken een meer hybride karakter zullen krijgen. Deels bij ons op site en deels virtueel. Dat betekent dat er ook steeds meer met technieken op afstand wordt gewerkt: ediaries, wearables, zelfmonitoring devices etc.
Wat maakt ondernemen in de Westelijke Mijnstreek aantrekkelijk?
Er is een goed ondernemersklimaat. Juist ook voor kleinere bedrijven. We liggen centraal in de EU en kunnen daarom grensoverschrijdend werken. Dus ook patiënten en participanten uit België en Duitsland zijn welkom. Daarnaast werken we ook samen met andere gezondheidsinstellingen zoals Mosaderma in Hoensbroek, Meditta in Echt en Scanexus in Maastricht en het lab Stein & partners met kantoor in Maastricht. We hebben op diverse locaties gezeten in Nederland en Limburg, maar Beek is toch wel een fijne plaats om te zitten. Goed bereikbaar zowel met openbaar vervoer als per auto. Goede gratis parkeergelegenheid en MKB dat prettig met elkaar samenwerkt.
Meer info is te vinden op de website van PT&R.