Biologische gewasbescherming
BioMosae ontwikkelt een biologische gewasbeschermer, die een veel lagere milieu-impact heeft dan reguliere pesticiden. Tevens komt er op termijn een verbod op deze laatstgenoemde, dus ziet LIOF de kans schoon om de Geleense start-up te helpen hun product versnel op de markt te brengen.
Daarvoor moet er nog wel wat water door de maas. CEO van BioMosae Alex Schmeets zegt in de Limburger dat het registratietraject pas begin 2025 afgerond zal zijn. Daarna volgt de marktintroductie. De gewasbeschermer van BioMosae zou een positieve invloed op de bodem- en luchtkwaliteit en veel minder stikstof afgeven. BioMosae werkt samen met meerdere kennisinstellingen zoals de Universiteit Maastricht en het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials.
BioMosae krijgt van LIOF een converteerbare lening, die later eventueel kan worden omgezet in aandelen. De investering, waarvan de hoogte onbekend is, komt uit het potje van het Limburg Vroege Fase Fonds (LVFF). Dit wordt ingezet als nieuwe, actieve ingrediënten een uitgebreid onderzoeks- en registratietraject behoeven.