Skip to content

Ontdek

In Brilliant Business werken we samen aan schitterend ondernemerschap in de Westelijke Mijnstreek. Dat is waar we voor staan en waar we voor gaan.

Voor jou

Wil je een bedrijf starten of je onderneming uitbreiden? Zoek je werk? Ben je nieuwsgierig naar opleidingsmogelijkheden? Dan ben je op de juiste plek. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Actueel

Hier vind je actuele informatie over het bedrijfsleven in de Westelijke Mijnstreek, innovaties, nieuwe vacatures, aankomende events en meer. Aan de meest in het oog springende bedrijven reiken wij jaarlijks de Brilliant Business Awards uit.

Een groene chemiesite met plasmatechnologie

Chemelot heeft concrete klimaatdoelstellingen

Chemelot verbruikt jaarlijks 70 petajoule energie. Dat is voldoende om het water van 84.000 olympische zwembaden aan de kook te brengen.

Maar liefst 3% van alle CO2-uitstoot in Nederland komt van Chemelot. Het aantal megaton aan kunstmest en plastics dat het concern uitvoert is niet te bevatten. Toch laat Arnold Stokking, directeur van Brightsite, zich in de Limburger optimistisch uit over het behalen van de klimaatdoelstellingen: “Een toekomstbestendige en klimaatneutrale chemiesite? Ik was er niet aan begonnen als ik er geen geloof in had.”

Brightsite ziet zichzelf graag als de denktank van Chemelot. Het betreft een samenwerkingsverband van circa honderd personen afkomstig van Sitech, de universiteit van Maastricht, TNO en diverse bedrijven op en buiten het complex van Chemelot. “Wij zetten een koers uit en geven richting op basis van industrieel bewezen concepten. Vervolgens is het aan de bedrijven om in deze technologie te investeren en kansen te benutten.”

Optelsom

De duurzaamheidsopgave van een concern als Chemelot, dat op een terrein van 800 hectare 60 fabrieken en in totaal 150 bedrijven omhelst, is gigantisch. “De bereidheid om te transformeren naar een groener bedrijventerrein is echter groot,” ervaart Stokking. “Het is de kunst om de transitie zo in te zetten, dat bedrijven de kosten kunnen dragen.” De doelstelling voor 2030 ziet Stokking als haalbaar, “dat is doorgerekend”, maar is wel een optelsom van kleine en grotere projecten.

De doelstelling voor 2050, een klimaatneutrale Chemelotsite, lijkt vooralsnog utopisch. Stokking schuwt de uitdaging niet, maar de vooruitzichten zijn nog niet concreet. “Innovatieve technologieën bevinden zich in een beginstadium en moeten zich grotendeels nog bewijzen bij toepassingen op grote schaal.” Veel wordt verwacht van de plasmatechnologie. In het Brightsite Plasmalab verkennen onderzoekers, studenten en ondernemers de mogelijkheden. “Plasma is niet nieuw, het bestond al in de twintigste eeuw. Verhit gas met electriciteit en er ontstaat een enorm hete plasmawolk die groene waterstof kan produceren zonder CO-uitstoot.”

“Ik noem het de vlam die niet brandt,” besluit Stokking. Wordt plasma de grote gamechanger voor een groene chemie? Lees het volledige interview met Stokking hier. 

Upcoming events

Altijd iets te beleven

10-04

Uitreiking van de Brilliant Business Awards 2024

Op 10 april 2024 vindt in het Fortunastadion in  Sittard de vijfde editie van de Brilliant Business Awards plaats. Hét onderneme...

10 april 2024 19:00
11-04

Seminar: Goede start met de Belastingdienst

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst en basiskennis over belastingen is essentieel voor elke starter en zzp̵...

11 april 2024 13:30
19-04

Bustour voor bezoekers Chemelot terrein

Chemelot zet de poorten weer open voor een populaire bustour op het industrieterrein op vrijdag 19 april.  De tour duurt 2,5 uur ...

19 april 2024 13:30

Bedankt voor je nominatie!

We hebben je een bevestigingsmail gestuurd met daarin meer informatie over het nominatieproces. Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuws over de Brilliant Business Awards 2023.